Hypnotherapie
Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is in een (prettige) toestand van trance teruggaan naar het verleden. De betekenis van teruggaan naar het verleden, noemen we in therapeutische zin regressie. Dat gebeurt vaak spontaan, bijvoorbeeld in je gesprekken of tijdens sporten. Je kunt het in therapie ook bewust oproepen.
Doel: de oorzaak van de klacht(en) die je nu hebt leren kennen, begrijpen en veranderen.
Hoe: in trance teruggaan in de tijd en zo gedrags- en communicatiepatronen ontdekken, die toen misschien prima werkten maar nu uitgewerkt zijn.
Wist je dat angst en gedragingen overerfbaar zijn? Lees hier het artikel 'Angst kun je erven' uit het tijdschrift 'Wetenschap in beeld', nov. 2014.
Wat is trance?
Trance is een toestand van diepe ontspanning waarin je met je onderbewustzijn kunt werken. Trance is een manier om helemaal in jezelf te kunnen komen, in je binnenste. Terwijl je in trance bent, ben je je nog bewust van je omgeving en weet je wat je doet. Trance is nodig om goed met regressie te kunnen werken, zodanig dat het optimaal effect heeft in je huidige leven. Trance wordt helaas vaak verward met hypnose, je kent de voorbeelden wel: in een theater wordt een bezoeker uitgenodigd op het toneel die vervolgens in hypnose een kip nadoet die een ei legt en na de hypnose weet deze persoon nergens meer van. Wees gerust, dit hoort volstrekt niet thuis bij een regressietherapie. De spiritueel therapeut zal samen met jou op integere wijze werken aan jouw probleem of klachten.
Zo werkt het in een regressie sessie
Eerst hebben we een gesprek over jouw klachten en stellen we jouw hulpvraag duidelijk en helder vast: dat is waar we mee gaan werken.
Dit wordt geheel begeleid door Karin en gedurende de hele sessie houd je mondeling contact met haar. Je gaat liggen, deken over je heen om te voorkomen dat je het koud krijgt en gewoon omdat het lekker veilig voelt.
We beginnen met een ontspanningsmoment, waardoor je lekker helemaal kunt zijn wie je bent met een gevoel van "even niks hoeven of moeten". Dit gevoel verdiepen we zodat het aangenaam voelt en met je aandacht ga je naar een plek waar jij je helemaal op je gemak voelt. Gedurende de hele sessie kun je, als het even te zwaar wordt voor je, telkens teruggaan naar deze plek en dit gevoel. Dat blijkt trouwens niet vaak nodig te zijn.
Vervolgens roepen we je klacht op en die maken we sterker. Door de vraagstelling van Karin zul je op enig moment in een situatie in het verleden terechtkomen. Dat is meestal een situatie van je jongere jaren in je huidige bestaan. En hoe je je daar ook over kunt verwonderen, die situatie heeft verband met je klacht nu. En die situatie werken we verder uit, zodra je je er namelijk van bewust bent, kun je het veranderen.
In de meeste gevallen sluiten we de sessie af door met je aandacht vooruit te gaan in de tijd, ook wel future pacing genoemd. De techniek die toegepast wordt zodat je alvast in de toekomst kunt ervaren wat de inzichten je uit deze sessie dan opleveren.
Wat kan regressietherapie je geven?
Je komt via je onderbewustzijn veel over de vroegste oorzaak van je klacht te weten. Daardoor kun je je oude leefstrategie ontdekken en door je nieuwe inzicht zodanig veranderen dat je een andere wendig aan de dingen kunt geven. Een manier die nu goed bij je past en waardoor je beter in je vel komt te zitten, herstelt en weer verder kunt.
Wanneer in regressietherapie?
Je kunt met allerlei klachten kiezen voor een regressietherapie. Bijvoorbeeld voor: werken met relatieproblemen; verslavingen (ook eetverslaving); stoppen met roken; fobieën en angsten; examenvrees; verwerken van jeugdtrauma’s; niet goed functioneren in werksituaties; innerlijke conflicten; begrijpen en verwerken van dromen; reduceren van pijn en ziekte; bij stervensbegeleiding; 'gewoon' niet lekker in je vel zitten; een irreële overtuiging; een bepaalde zin met een negatieve lading die maar steeds door je hoofd speelt (ïk kan het toch niet", "dat bereik ik nooit"); lichamelijke klachten zoals benauwdheid, rugpijn, hoofdpijn, knoop in je maag.
De meeste mensen gaan hiermee naar hun huisarts, komen bij een specialist terecht of bij een psycholoog. Het komt voor dat er geen fysieke oorzaak te vinden is of dat de klachten na verloop van tijd terugkeren. Tja, en dan? Regressietherapie kan ook een heel goede aanvulling zijn op je behandeling in de reguliere zorg.
Psychose en depressie zijn twee ziektebeelden waarbij trance voorzichtig moet worden gehanteerd.
En wat is dan reïncarnatietherapie?
Dit is hetzelfde als regressietherapie, alleen komt je dan terecht in een situatie die van voor je geboorte. In een vorig leven dus. Ook daar kun je trauma's hebben opgelopen die onverwerkt zijn. Deze kun je als bagage meekrijgen in dit leven zodat je ze alsnog kunt uitwerken en van dat leven los kunt komen.
Contra-indicatie voor hypnotherapie
Er is een contra indicatie voor regressietherapie als je in een psychose verkeert of onder invloed bent van alcohol- of drugs. In een regressietherapie moet je over je volledige bewustzijn kunnen beschikken. Verder is het voor iedereen geschikt. Voor jonge kinderen en pubers bestaan andere benaderingstechnieken dan voor volwassenen.
Heb je nog vragen? Bel of mail gerust voor meer informatie of voor het maken van een afspraak!